Σάββατο 29 Απριλίου 2023
Πέμπτη 20 Απριλίου 2023
Η γιορτή της Ζωοδόχου πηγής καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μία θαυματουργή πηγή έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης προς την πύλη της Σηλυβρίας (νυν Μπαλουκλή, από τα ψαράκια που υπήρχαν στην πηγή, μπαλούκ=ψάρι στα τουρκικά). Το 474 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ο Θραξ ανήγειρε προς τιμή της Παναγίας περικαλλή ναό πλησίον της πηγής, το ιαματικό νερό της οποίας είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενείς, κυρίως από αποστήματα, δυσουρίες και αιμορραγίες.
Θρυλείται ότι μεταξύ των αποθεραπευθέντων ασθενών ήταν και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έπασχε από δυσουρία, και για να τιμήσει την Παναγία έκτισε την εκεί μονή της Ζωοδόχου Πηγής από τα οικοδομικά υλικά που περίσσευσαν από την ανέγερση της Αγίας Σοφίας Τα μετέπειτα χρόνια, τα κτίσματα του ναού και της μονής της Ζωοδόχου Πηγής υπέστησαν μεγάλες φθορές από εχθρικές επιδρομές και σεισμούς. Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατεδαφίσθηκαν και τα οικοδομικά υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τεμένους του Σουλτάν Βαγιαζίτ. Οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης δεν έπαυαν να επισκέπτονται τα ερείπια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής, να τελούν λειτουργίες, κυρίως κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου και να επιζητούν το θαυματουργό ιαματικό νερό.
Το 1833 ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α’ πέτυχε να λάβει άδεια ανοικοδομήσεως του ναού από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β! Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν 2 Φεβρουαρίου 1835 από τον πατριάρχη Κωνστάντιο
Τρίτη 11 Απριλίου 2023
Ζωγραφικός πίνακας με τίτλο "Η παραβολή των Σοφών και ανοήτων Παρθένων" (1822) του Ουίλιαμ Μπλέικ
Μεγάλη Τρίτη και η Παραβολή του Ιησού των Δέκα Παρθένων.Σύμφωνα με το κατά Ματθαίον, Δέκα Παρθένες, περίμεναν να συνοδεύσουν το γαμπρό στη γιορτή του Νυμφίου. Οι πέντε Σοφές Παρθένες είχαν προβλέψει να έχουν αρκετό λάδι για τις λάμπες τους, να φωτίσουν τη σκοτεινή διαδρομή. Οι άλλες πέντε, δεν προέβλεψαν το χρόνο της αναμονής και όταν έφτασε η στιγμή να συνοδεύσουν τον Νυμφίο στη γιορτή, το λάδι από τις λάμπες τους είχε τελειώσει, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη γιορτή.
Το εσχατολογικό θέμα της παραβολής είναι σαφές: να είστε προετοιμασμένοι για την ημέρα της κρίσης, διότι δεν γνωρίζεται την ώρα που ο Υιός του ανθρώπου, ο Νυμφίος της Εκκλησίας, ο Κριτής της Οικουμένης θα έρθει.
Οι Σοφές Παρθένες συνοδεύουν το Νυμφίο στη γιορτή της Κρίσης, οι άλλες αποκλείονται από την πνευματική γιορτή.
Το γιατί δεν μοιράστηκαν το ξεχωριστό τους λάδι οι Σοφές Παρθένες, μπορεί να ερμηνευτεί με την εξής έννοια: Όπως δεν μπορεiς να μοιραστείς τον σωματικό και πνευματικό σου πόνο, άλλο τόσο δεν μπορείς να μοιραστείς την γενικότερη στάση της ζωής σου, την αγνότητα, την καλοσύνη, την αλήθεια σου. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αποκτήσει αυτό το ξεχωριστό είδος λαδιού, το δικό του πνευματικό φως.
Η παραβολή αυτή του Ιησού, ενέπνευσε σε παγκόσμια κλίμακα, ζωγράφους, γλύπτες μουσικούς και συγγραφείς να δημιουργήσουν σχετικά με το θέμα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά, μουσικά και καλλιτεχνικά έργα!
Επιμέλεια, κείμενα (C) Θεοδοσία ΑΡ-ΑΣ
Δευτέρα 10 Απριλίου 2023
Με την καλημέρα πάντα της καρδιάς, όλες οι ημέρες του χρόνου είναι ίδιες, μα και τόσο
διαφορετικές, όπως και οι άνθρωποι!
Μεγάλη Δευτέρα, ξεχωριστή ημέρα σήμερα, το ξεκίνημα της μεγάλης εβδομάδας και η σκέψη
ταξιδεύει στα παιδικά τα χρόνια, βλέπει, αισθάνεται, νιώθει και ακούει, μια γιορτινή ξεχωριστή
αντάμωση! Λουλούδια, ανθισμένα δέντρα, ερωτικά κελαηδίσματα πουλιών, ευωδιές από ασβεστωμένα
σπίτια και αυλές, μυρωδιές από το ζυμάρι, που ετοιμάζεται και μοσχοβολά μαγιά, μαχλέπι, φρέσκο
βούτυρο και βανίλια, ροδόνερο και μαστίχα, όλα για το καλωσόρισμα της μεγάλης γιορτής της
αγάπης! Θρήνος για την οδύνη, θυσία του Θεανθρώπου, ύμνος στην αναγέννηση της φύσης, της ζωής,
και της πνευματικής Ανάστασης !(C)Θεοδοσία ΑΡ-ΑΣ